Най-вкусните рецепти от Иван Звездев.

Пенка Кючукова

  • penka kjuchukova

Пенка Кючукова е на 74 години, от град Елхово. Близо 40 години е работила като начална учителка. „Децата са като едни млади дръвчета – не бива да им се кастрят клоните“, казва Пенка.
В момента тя ръководи група за автентичен фолклор към местното читалище. Любимата й народна песен е „Зайди, зайди ясно слънце“. „Младостта минава, но самия хъс и желание за работа си остават“, с усмивка казва тя.

Пенка е убедена, че няма човек, на който времето да му е стигнало. „Всяка възраст е красива и си има своите преимущества. Дори и по-възрастните хора са с млади сърца. Този, който е имал младо сърце навремето, му е младо и като е на 80. Има и млади, които са остарели преждевременно.“
Пенка е омъжена от 64-та година. Търпение и компромиси – това е формулата за здравия брак според нея. Тя е убедена и че в едно семейство трябва да има тайни. „Без тайни накъде?“ – пита ме тя и продължава – „Мъжът трябва да познава жената само от кръста надолу. В главата не трябва да влиза, защото винаги идва един момент, в който споделеното с него се обръща срещу теб.“
Тайната на дългия брак според нея и че трябва да се вижда хубавото в партньора до теб. „Никой не е идеален, всеки отвътре има и гнили неща. Всички мъже са изкарани от индиго, никъде не те чака нещо по-добро, затова си стойте на дупето“, майчински съветва жените Петка.