Най-вкусните рецепти от Иван Звездев.

"Стресът е виновен за лошото здраве на българина"

  • IMG 3157 site

Иван Звездев е роден на 12 август 1975 г. София. По характер се определя като независим човек. Родителите му са инженери по образование. Майка му Нели е от стар софийски род, а баща му Димитър е роден в Аржентина. Има по-голям брат – Александър, и по-голяма сестра, която се казва Боряна. Детството му минава в уроци, игри и шеги. Всичко това обаче приключва, когато последва сестра си Боряна в цирк „Балкански”. Времето, прекарано в цирка на „бате Сашо”, както наричат Александър Балкански, е за него „казарма преди казармата” заради строгата дисциплина. С цирка е обиколил доста страни, играл е пред хиляди хора, включително пред покойния папа Йоан-Павел Втори и звездата на футбола Диего Марадона.

От 2001 г. води собствено телевизионно кулинарно шоу, предаването се радва на огромен зрителски интерес. Виртуозът в кухнята се радва на съпругата си Юлиана и на трите си деца, най-малкото от които – Иван Звездев – е само на година и три месеца. 

- Г-н Звездев, появата на третото ви дете накара ли ви да промените начина, по който се грижите за собственото си здраве?
- Да, изключително много ни накара да се променим – научихме се да се храним без сол! Бяхме започнали да прекаляваме с нея, но сега, като готвим, не я използваме – в продуктите има достатъчно от нея. Както и без запръжки, без дразнещи, пикантни подправки, задушаваме храната или използваме тенджерата под налягане... Определено се чувстваме по-добре. В бебешкия организъм бъбреците все още не са достатъчно развити и трябва в тази тъй крехка възраст много да се внимава със солта, защото след време би могло да му донесе проблеми.

- Какво друго, освен солта, ни разболява?
- Храната е само част от веригата на доброто здраве. Другата е спокойствието и стресът. Стресът е много, особено в градовете, както и в селата от градски тип. Стресът е големият виновник за лошото здраве на българина!

- Българите много сол ли употребяват?
- Да, много сол употребяваме и това е най-големият проблем за здравето на българина. Според мен не толкова, че се пресолява яденето, колкото с прекаляването с туршиите, със солените зимни „сладости” като сланина, колбаси, със зимнината, която си правим. Проблем е и това, че през лятото продължаваме да ядем такива продукти – правим си кисело зеле, кисели краставички – слънчеви туршии - това е все неполезна сол, която приемаме.

- Успявате ли да се храните здравословно?
- Здравословният начин на живот го разбирам под формата на разнообразна храна, а не на ограничаване. Например, че само зеленчуците са полезни, пърженото е абсолютно вредно и забранено и трябва да се отбягва – не е така, от всичко трябва да се опита. Щастливият човек е ситият човек – богатият, ако е болен, не е щастлив! Не само българите, а и всички народи,

и при раждане, и при погребение сме на масата

Храната е и в добро, и в зло – тя успокоява. Така го разбирам аз – не само като разнообразие и сезонност на продуктите. Смятам, че да ядеш пресни домати през зимата не е най-доброто, което можеш да направиш за себе си. Не ям шопска салата тогава, използвам зимните продукти – ряпа, алабаш, кисело зеле, червено цвекло.

- На фона на обедняването ни българинът успява ли да се храни добре и здравословно?
- За съжаление, не. Затова набляга на много ниски като ценова категория продукти. Много хора съм ги чувал как искат да си купят сирене от 10 лв., но не могат. Те са принудени да купуват евтините, имитиращи продукти, пълни с растителни и не съвсем мазнини – кренвирши например, които са с много добавки. Това е един порочен кръг – бедният човек няма пари да си купи качествена храна, а производителите не могат да направят качествен продукт, защото няма кой да го купи!

- Напоследък лекари споделят, че храните съдържат вещества, които допринасят за агресията, най-вече у младите хора. Има ли нещо такова според вас?
- Забелязал съм, че калориите и добавките са прекалено много и лошо замаскирани. Въпреки че има етикет с информация, той така е направен, че и да искаш, не можеш да го прочетеш. В днешно време хората дебелеят не толкова от преяждане, а от скритите калории в тези прекрасни на вид и вкус пъстри продукти. Понякога е по-добре да се изяде дори една шкембе чорба, отколкото продукт, който въобще не е това, което изглежда.

- Смятате ли, че има здравеопазване у нас?
- Не е това, което трябва да бъде. И как да стане по-добро, като много хора не си плащат здравните осигуровки! Няма откъде другаде да дойдат парите в здравеопазването. Познавам заможни българи, които не желаят да си плащат осигуровките само защото някога са случили на лошо обслужване някъде. Станали сме твърде несолидарни едни към други, а това е само в наша вреда. Факт е, пише го в статистиките, че 

много спешно болни се лекуват без осигуровки 

Но тези хора не могат да бъдат върнати от болниците…

- Пушите ли, употребявате ли алкохол?
- По празниците, да, не ми е вкусно да пия… Но не пуша!

- Остава ли ви време да спортувате?
- Това е част от грижата ми за здравето – ходя редовно да плувам, 2 пъти в седмицата. Отразява ми се много добре, избистря ми главата и се чувствам великолепно. Тичането го правя в кухнята – там изминавам повечето си километри… Въпреки динамичния живот в кухнята и някои неприятни ситуации засега нямам здравословни проблеми – изкарвам си традиционните летни и зимни настинки.

- Как ви изглеждат държавните болници, вероятно ви се е случвало да влизате там?
- Бях много изненадан – заради мои близки се наложи да вляза в „Св. Анна”, Окръжна болница – и изключително впечатлен от уютните стаи, лекарите бяха добре облечени, чисти, спретнати. Очаквах да видя друго – спомените ми от казармата, от поделението, не от Военна болница, са доста лоши. Доволни сме от обстановката и отношението на лекарите и в софийската „Св. София” – там се роди Иван…

- Кое ви действа стресиращо?
- Наглостта и арогантността на хората! Както и безделието и нечестността… Заведенията са пълни с млади хора, повечето от тях не работят, обикновено отказват работа заради ниските заплати. Но си мисля, че ако работим, ще се чувстваме по-сигурни в себе си, не само материално, но и като човеци.

- Научихме ли се да ходим на профилактични прегледи?
- Да, научихме се, особено младите хора. Преди ни ваксинираха наред, сега трябва сами да се сещаме да го правим. Но хората над 55 не го правят, може би се страхуват да не им открият някоя болест, но в по-голямата си част е заради липса на пари. Предпочитат да помагат с тях на децата си, отколкото да се погрижат за здравето си – тежки времена са, разбирам ги! Но болният родител не е в помощ на детето си. Надявам се да разберем, че България не е най-лошото място за живеене, трябва да оценим това, което имаме – мир, планина, море, чиста питейна вода… Да се научим да сме толерантни един към друг! Многото пари никого не са направили щастлив, а природата ни е уникална и трябва да се грижим за здравето си, за да сме полезни на децата си! Защото децата се измъчват заедно с болните си родители!