Най-вкусните рецепти от Иван Звездев.

Хранят Звездев с най-древни манджи

  • Image 213065 126

От готвач Иван Звездев стана дегустатор. Вчера на Перперикон той хапна боб по манастирски и свински шишове със зеленчуци в специална марината. Приготви му ги проф. Николай Овчаров.

 

Прочутият кулинар напусна уюта на модерната кухня и лудна по старините. Той от седмица обикаля Родопите и записва изчезващи рецепти от българската кухня.

 

"Причината за тази експедиция е нахалството на сърбите да обявят шопската салата за тяхна. Това е нагло присвояване на трикольора (бяло сирене, зелена краставица и червени домати)", каза Звездев.

 

И с куфари, пълни с бележници, готварски съдинки, престилки и книги, той поел към Златоград и назад във времето.

 

"Трябва да запишем традиционната българска кухня в цялото й разнообразие и да я издадем в томове. Така тя няма да изчезне, а и няма да ни крадат", казва Звездев.

 

Той е възхитен от царевичния хляб смидал и от изварата с масло, които му приготвили в Аламовци. Овчаров пък му разкрил храната на обитателите на Перперикон отпреди 7000 г. Днес на Звездев ще му готвят ловджийски гозби от заяк на браздата с Гърция.

 

Всичко това Иван Звездев нашироко ще разкаже и покаже в новото си предаване "В кухнята на Звездев", което тръгва на 31 август по bTV.