Крем карамел с тиква

  • 400 гр тиква
  • 600 мл прясно мляко
  • 5 яйца
  • 300 г захар
  • 1 ч.л. ванилова захар
  • 1/2 ч. л. канела

Начин на приготвяне

1

Тиквата се обелва, нарязва се и се сварява за 10 минути в леко подсладена вода.

2

В тиган се слага половината от захарта за да се карамелизира. Загрява се на висока степен и след като задими, внимателно с въртеливи движения на тигана се разбърква. Намалява се силата на котлона на по-ниска степен. Изчаква се няколко минути, като не се бърка енергично, докато се получи светъл карамел.

3

Купичките за крем се слагат за 5 минути в гореща фурна за да се згреят. Така захарта няма да стегне и по-лесно се разпределя. Готовия карамел се разпределя по дъното на затоплените купички.

4

Сварената и охладена тиква трябва много добре да се отцеди, след това се пасира много добре заедно със 200 мл прясно мляко и канела.

5

Яйцата се разбиват с тел в купа с останалата захар за кратко. Налива се постепенно останалото 400 мл прясно мляко и се разбърква за се разтвори захарта. Подправя се с ванилова захар. Добавя се пасираната тиква и разбърква добре.

6

Сместа се разпределя в купичките с карамел. Те се поставят в тава, в която се налива ледено студена вода, така че да достига до половината от стената на формичките. Кремът се пече в предварително загрята до температура 150 градуса фурна около 50 минути. Като по средата на печенето в тавата се слагат няколко кубчета лед.

7

След изпичане крема се остава да изтине напълно. Минимум 8 часа в хладилник. Обръща се в чиния и сервира.