Консервирани домати

  • 20 кг домати
  • 150 гр сол

Начин на приготвяне

1

Избират се пресни домати без наранявания. Измиват се добре и в долната част на всеки се прави с кръстче с нож, за да се обелят по-лесно.

2

Кипва се вода в голяма тенджера и в нея на части се поставят доматите. Бланшират се за 30-50 секунди, изваждат се и потапят в съд с ледено студена вода и кубчета лед, за да спре варенето. Изваждат се, и обелват, почистват се от зелената част и се нарязват на дребно, а може и да се нарежат с кухненски робот на парченца.

3

Доматите се разпределят в буркани и се посоляват по следния начин :

4

за буркан с вместимост 800 мл се слага 1 1/2 ч.л. сол за буркан с вместимост 400 мл се слага 1 непълна ч.л. сол за бурканче от детско пюре с вместимот 180-200 мл се слага 1/2 ч.л. сол Доматите могат да се посолят с цялото количество сол преди слагането им в бурканите и да се размесят добре, след което се слагат в бурканите.

5

Капачките на всеки буркан се слагат в купа и заливат с вряла вода. След около 5 минути се изваждат и се затварят добре всички буркани. Слагат се в казан и се покриват с студена вода. Щом заври на тих огън се варят ( стерилизират ) 5 минути. Изваждат се и веднага се обръщат с капачката на долу. Така се оставят да изстинат напълно. Подреждат се в мазето на хладно за зимата.